Станува збор за Амстердам, Хаг, Ротердам, Утрехт и Ед. Властите во тие градови испратија писмо до Пол Блокхаис, државен секретар за здравство, благосостојба и спорт, барајќи поголемо овластување, вклучително и намалување на бројот на ресторани за брза храна.

Се наведува дека прашањето за забрана на брза храна во рестораните е тешко, бидејќи градовите имаат мала можност да го намалат бројот во согласност со законот за животна средина.

– Бидејќи ја гледаме храната како индивидуален избор, општините и владите не можат да интервенираат во ова преку закон за животна средина, рече Аника де Рутер, доцент на Универзитетот во Амстердам.

Министерството за здравство, социјална заштита и спорт работи со општините за да помогне да се подобри средината во поглед на храната во регионите. Дел од ова ќе биде проучување на прашањето за доделување дополнителни овластувања на регионите.