Хрватскиот молекуларен, биолог, проф. Иван Ѓикиќ од Универзитот Гете во Франкфурт упати критика до Владата-смета дека состојбата во државата е алармантна поради малиот процент вакцинирани, објавува телевизија 24.

За ваквата состојба тој вели дека не е запоставуваното здравство или слабата економија, туку недовербата на најголем дел од граѓаните кон Владата, но и Владата која се однесувала неодговорно во текот на пандемијата- немало добра кампања за вакцинација, имало собири на политичари, голем дел од нив не се вакциниранирале.

Ѓикиќ порача -заради нискиот степен на вакцинираност, заради невакцинираните, ќе се заразуваат се повеќе и вакцинирани бидејќи заштитата од вакцината со текот на времето слабее.