Страшен инцидент се случи на полувремето на синоќешниот кошаркарски натпревар меѓу Чаир 2030 и МЗТ Скопје. Според извештаите од аеродромскиот камп, неидентификувани напаѓачи ја пробиле соблекувалната и физички ги нападнале членовите на стручниот штаб и играчите на гостинскиот тим.

Почетен напад и хаос

Неофицијално, мета на напаѓачите првично бил тренерот Васко Атанасов, кој за среќа го промашиле, но немал среќа еден од неговите помошници, кој добил удар во лицето. Напаѓачите потоа го свртеле вниманието кон кошаркарите, кои набрзина реагирале, успевајќи да ги отстранат од соблекувалната, каде од страв за нивната безбедност се забарикадирале.

Нарушувања и безбедносни грижи

Како резултат на тоа, аеродромскиот тим одби да излезе на теренот за да го заврши второто полувреме, вознемирени од нападот и загрижени за можноста за натамошно насилство. Следствено, мечот заврши предвреме по првото полувреме, при водство на МЗТ со 44-42. Надлежните од Македонската кошаркарска федерација (МБФ) сега интервенираат за решавање на овој натпревар согласно непредвидените настани кои се случија на теренот.

Хаотични последици и неизвесни одлуки

Според извори од арената, судиите и делегатот останале несвесни за инцидентот, што дополнително ги комплицирало работите. Недостатокот на итна акција од официјалните лица ја зголемува конфузијата околу ситуацијата, особено во однос на конечните одлуки што треба да се донесат.

Како заклучок, нарушувањето предизвикано од неидентификуваните напаѓачи не само што го наруши интегритетот на играта, туку и предизвика сериозни безбедносни грижи за играчите и персоналот. Последиците од овој инцидент бараат брза и решителна акција од властите за да се осигура безбедноста и стабилноста на идните спортски настани.