Франција предлага Хезболах да се повлечат 10 километри од границата. Планот има за цел да ги прекине борбите меѓу Хезболах поддржан од Иран и Израел на границата. Воените дејствија се одвиваат паралелно со војната во Газа и ги поттикнуваат стравувањата од разорна, сеопфатна конфронтација.

Документот, првиот писмен предлог даден на Бејрут по неколкунеделно западно посредување, беше однесен до високи либански владини претставници, вклучително и премиерот Наџиб Микати, од францускиот министер за надворешни работи Стефан Сежурне минатата недела, изјавија четворица високи либански и тројца француски претставници.

Дали е можен прекин на огнот?

Таа има за цел да спречи конфликт „кој ризикува да излезе од контрола“ и да спроведе „можен прекин на огнот кога се соодветни услови“, и на крајот предвидува преговори за оцртување на спорната копнена граница меѓу Либан и Израел.

Хезболах официјално ги отфрла разговорите за деескалација додека не заврши војната во Газа, став што го повтори и политичар на Хезболах како одговор на прашањата на агенцијата. Додека некои детали за таквите напори за посредување на американскиот пратеник за Блискиот Исток Амос Хохштајн циркулираа во последниве недели, целосните детали од францускиот писмен предлог доставен до Либан досега не беа пријавени.

200 загинати во Либан, најголем број борци на Хезболах

Десетици илјади ги напуштија своите домови од двете страни на границата од почетокот на гранатирањето. Во Либан, 200 луѓе загинаа во напади, од кои 170 борци на Хезболах. Во Израел има пет цивилни жртви и 10 убиени војници. Но, нападите главно беа насочени кон области во близина на границата и двете страни рекоа дека сакаат да избегнат сеопфатна војна.

Француски дипломатски извор изјави дека понудата била дадена до владите на Израел, Либан и Хезболах. Повеќето западни претставници во регионот се состанаа со либанските власти во последните месеци во напорите за деескалација. Во исто време, Хезболах сигнализираше дека може да ја поддржи државата доколку се водат преговори за граничниот договор со Израел. Не се знае дали предлогот денеска ќе го коментира лидерот на групата Хасан Насрала.