Луѓето кои биле вакцинирани против ковид 19 можат да се заразат со корона вирусот, но нивната клиничка слика ќе биде поблага, покажува досегашното искуство на лекарите во Србија, пишува Политика.

Вакцините не штитат 100 проценти, но обезбедуваат заштита во висок процент, поради што медицинските лица апелираат до граѓаните што побрзо да се вакцинираат.

Епидемиологот професор д-р Зоран Радовановиќ за „Политика“ вели дека многу од вакцинираните лица кои се разболеле, всушност примиле само една доза вакцина. Има и такви на кои им се слошило два или три дена по приемот на втората доза. Таа втора доза не можеше да ги заштити бидејќи се пресметува дека се потребни најмалку две недели по неа, а за кинеските вакцини е многу подолга бидејќи антителата се произведуваат побавно. Се случува дури и по тој период, некој да се разболи, но клиничката слика е многу поблага. Ризикот од инфекција ќе биде помал кога процентот на вакцинирани лица ќе се зголеми. Тогаш ќе биде потешко за вирусот да најде чувствителна личност.

– Кога станува збор за вакцините „Фајзер“ и „Модерна“, инфекцијата се јавува 20 пати помалку кај имунизираните лица отколку кога некое лице не е вакцинирано. Ова значи дека, ако биле забележани две групи на луѓе – невакцинирани и вакцинирани, 20 лица би се разболеле во првата група, а само еден во втората. И, ако некој што е вакциниран се разболи, тој нема да заврши на респиратор и нема да умре. Со кинеската вакцина, односот е нешто поразличен, бидејќи заштитува малку помалку. Ако повторно погледнеме во две групи на луѓе, петмина од невакцинираните ќе се разболат, и еден од оние кои примиле вакцина. Болеста е намалена за пет пати, што е успех, бидејќи вакцината „Синофарм“ штити околу 80 проценти. Руската вакцина е поефикасна од кинеската и штити повеќе од 90 проценти. Една доза од вакцината „Астра Зенека“ не штити толку многу, таа е на исто ниво со кинеската, но кога ќе се даде втората доза, по 12 недели, заштитата се зголемува, објаснува д-р Радовановиќ.

Доцент д-р Марија Здравковиќ, директор на КБЦ „Бежанијска коса“, објасни дека тие имаат постари пациенти кои биле вакцинирани против ковид 19 и биле разболени. Тие имаат полесна клиничка слика од помладите луѓе кои не се имунизирани, кои не реагирале на време или кои сами се лекувале.

– Сега можеме да ја споредиме ситуацијата со периодот кога немаше вакцини. Во минатото, многу постари луѓе со хронични заболувања првично имаа лоша прогноза. Сега се вакцинирани и поминуваат со многу лесна пневмонија, се опоравуваат за неколку дена, додека порано ваквите пациенти завршуваа на респиратор. Можеби не бевме во право кога размислувавме, кога започна приказната за вакцините, дека оној што ќе ги добие е заштитен 100 проценти. Очигледно не. И најдобрите вакцини штитат 90 проценти. Ова значи дека на секои 100.000 вакцинирани лица, околу 10.000 ќе се разболат ако стапат во контакт со вирусот. Ако некој е вакциниран и не ги спроведува сите мерки за заштита, тогаш доаѓаме до ситуација да имаме голем број на пациенти, нагласува д-р Здравковиќ.