Затоа таа создаде план за исхрана кој може да помогне во регулирање на шеќерот во крвта.
– Предозирање со јаглени хидрати може да доведе до „скок“ на шеќерот во крвта, но јаглехидратите се омилен извор на енергија на нашето тело и не треба да се исфрлаат лесно, вели таа.
Таа нагласува дека еден чекор пред појадокот е многу важен, за да не скокне шеќерот во текот на денот.
– Веднаш штом станам, веднаш пијам голема чаша вода. Водата игра огромна улога во регулирањето на метаболизмот и помага во одржување на шеќерот под контрола дури и ако практикуваме автофагија, рече таа.
Појадокот затоа се состои од храна што помага во балансирање на хормоните.
– Јадам квалитетна храна, а на чинијата секогаш има протеини, здрави масти, влакна и пробиотици, рече таа.
Менито вклучува јајца, леб без глутен и салата од кисела зелка и динстан зелен зеленчук.
– Ако имам сладок појадок, ќе направам смути од јогурт со пробиотици, гранола и бобинки, на тој начин моето тело полека ќе ослободи енергија, ќе бидам сита и полна со енергија и нема одеднаш да го подигнам нивото на шеќер во крвта, рече Давар.