Ова претставува најголемо зголемување од февруари, кога случаите нагло паднаа во услови на една од најуспешните кампањи за вакцинација во Европа.

Сепак, со ширењето на варијантата Делта, која првпат беше откриена во Индија, Велика Британија забележа значително зголемување на инфекциите.

Поради зголемениот број на новозаразени, Даунинг стрит одлучи да го одложи олеснувањето на рестриктивните мерки. Од истата причина голем број држави донесоа одлука да продолжат со ограничувањата за сите оние кои пристигнуваат од Велика Британија.