Во неодамнешните инспекции низ градинките, излезе на виделина една загрижувачка статистика: значителен дел од децата во главниот град се невакцинирани против пертусис, во услови на прогласена епидемија на голема кашлица. Скопје, главниот град, го сноси најголемиот товар на оваа криза, со речиси половина од децата во градинка или невакцинирани или делумно вакцинирани против голема кашлица.

Регионални разлики: увид од теренот

Додека Скопје се бори со оваа алармантна статистика, ситуацијата драматично се менува во внатрешноста на земјата. Овде, над 95 отсто од децата ги примиле потребните вакцини, што нуди целосна контраст со дилемата на главниот град. Рената Младеновска, директорката на Државниот санитарен здравствен инспекторат, ја нагласува оваа поделеност.

Мобилизирање на напорите: Повик за акција

Согледувајќи ја итноста на ситуацијата, властите иницираа ригорозни инспекции, насочени и кон јавните и приватните детски градинки. Целта е јасна: да се обезбедат точни податоци за статусот на вакцинација и да се спроведат неопходните мерки за спречување на епидемијата.

Спроведување на мандатите за вакцинација

Од 11 март, Инспекторатот започна со контроли, проследени со решителен потег: забрана за прием на невакцинирани деца во градинките. Директорите ветија усогласеност, сигнализирајќи обединети напори за борба против ширењето на голема кашлица.

Среде епидемијата: најнови случувања

Најновите епидемиолошки податоци даваат мрачна слика, со 50 нови случаи пријавени во рок од една недела, со што вкупниот биланс на заразени лица е 173. Вознемирувачки е тоа што најпогодените демографски спаѓаат во возрасната група од 10 до 14 години, при што Скопје го носи најголемиот товар на случаи.

Адресирање на заблуди: јасност на протоколот за вакцинација

Разбивајќи ги митовите околу вакцинацијата, Младеновска ги уверува родителите дека децата можат да продолжат со активностите во градинка веднаш по примањето на вакцината против пертусис. Комисијата за заразни болести го повторува ова мислење, нагласувајќи ја важноста од навремена вакцинација.

Повеќеслоен пристап: Препораки за задржување

Како одговор на ескалацијата на кризата, Комисијата предложи сеопфатни мерки. Засилени инспекции во градинките, широко распространето тестирање за голема кашлица и дигитализирана евиденција за вакцинација се појавуваат како клучни стратегии за спречување на ширењето на епидемијата.

Гледајќи напред: Вакцинација на возрасните

Признавајќи ја потребата од поширок имунитет, Комисијата се залага за вакцинација на возрасни, при што во тек се планови за набавка на неопходните вакцини.

Како заклучок, битката против епидемијата на голема кашлица во скопските градинки бара брза и усогласена акција. Преку ригорозни инспекции, спроведување на мандатите за вакцинација и посветеност на јавното здравје, можеме да ги заштитиме нашите деца и заедници од оваа болест што може да се спречи.

Извори: DW