Цените на фјучерсите на гасот во Европа продолжуваат да достигнуваат рекорди, зголемувајќи се за повеќе од 50 отсто до над 3.300 долари за 1.000 кубни метри, според Лондонската берза ИЦЕ (ICE).

Фјучерс цената на најликвидниот центар ТТФ на отворањето на тргувањето беше 2366,8 долари за 1000 кубни метри и бележи постојан пораст во првите минути. Цените се зголемија за речиси 1.000 долари за околу еден час. Досега највисоката цена е 3.325 долари, што е за 53,2 отсто повеќе од порамнувањето од 2170,2 долари во петокот.

Во последните денови, цените на природниот гас во Европа беа многу нестабилни. Тие се зголемија откако рускиот претседател Владимир Путин на 21 февруари потпиша укази за признавање на суверенитетот на Доњецк и Луганск, а Русија започна офанзива против Украина на 24 февруари.
Но, значителното зголемување на цените на бензинот во Европа започна минатата пролет, кога просечната цена се движеше помеѓу 250 и 300 долари за 1.000 кубни метри. Историскиот максимум од 2.411 долари беше постигнат на 4 март и беше неколку пати обновуван на аукцијата на 7 март.
Експертите го објаснуваат ова зголемување на цената врз основа на неколку фактори: високата побарувачка за течен природен гас (ЛНГ) во Азија, ограничената понуда од главните добавувачи и ниското ниво на вработеност во европските подземни складишта по долгата студена зима и топлото лето во 2021 година. Вакви високи цени немало во историјата на европските гасни центри од 1996 година.