Олеснувањето на мерките ќе започне во понеделник, изјави министерот за здравство Роберто Сперанца за телевизијата РаиУно.

Промената најмногу се однесува на северозападниот регион Вале д’Аоста, последната зона со жолт ризик во Италија.

По понеделник, цела Италија ќе биде во бела зона со ниско ниво на ризик од инфекција.