Во согласност со овие важни случувања, ДУИ започна да ги намалува внатрешните партиски тензии меѓу некои високи лидери кои и покрај сите нив во најголемата албанска партија отсекогаш се сметаа за дополнителен стимул за внатрешна партиска демократија и несогласување.

Во оваа насока, истовремено се појавува и еден од главните протагонисти, Изет Меџити, една од главните фигури што освои неколку изборни циклуси во Чаир. Но овој пат насоката на политичка активност во рамките на сината партија се менува кон друга цел, и тоа на главниот град Скопје, со главниот јунак, точно Изет Меџити да се натпреварува за градоначалник на овој значаен град за Албанците, додека г. Меџити има авторитет да добие максимален број гласови.