Неодамнешните наоди на Државниот завод за статистика откриваат неверојатни четири отсто пораст на трошоците за живот на граѓаните во споредба со минатата година. Инфлацискиот бран најмногу се чувствува кај здравствените и угостителските услуги, како и преку растечките цени на храната и алкохолните пијалоци.

Растечките трошоци и цени на храната: поглед одблизу

Анализата на цените на храната укажува на значителен пораст кај различни категории. Во текот на една година, цената на овошјето и зеленчукот вртоглаво порасна, а веднаш по неа се чоколадите и другите кондиторски производи. Покрај тоа, граѓаните продолжуваат да се борат со растечките трошоци кога купуваат млечни производи, месни производи и основна храна како леб и житарки. На месечна основа, инфлацијата се зголеми за 0,7 отсто од март до април.

| Категорија на храна | Зголемување на процентот (април 2024 година наспроти април 2023 година)
|——————————|—————— ————————————-|
| Овошје | 26,4% |
| Зеленчук | 12,7% |
| Шеќер, мед, чоколади | 6,7% |
| Млеко, сирење, јајца | 3,2% |
| Месо | 0,9% |
| Леб и житарки | 4,9% |

Напори за стабилизација во услови на економски предизвици

Сред овие поскапувања, Агро-бизнис комората при ССК ги уверува граѓаните за претстојната стабилност на цените на храната. Тие го припишуваат ова уверување на релативно стабилните цени на суровините на светските берзи. Сепак, предизвиците опстојуваат поради фактори надвор од трошоците за суровини.

Фактори кои го поттикнуваат притисокот на цената

Горан Ѓоргиевски, потпретседател на Сојузот на стопански комори, ги расветлува основните предизвици. Тој наведува значителен одлив на човечки ресурси, особено во западните и туристичките земји како Хрватска и Грција. Дополнително, ограничувањата на ликвидноста ги мачат компаниите, што доведува до финансиски недостиг што се влошува со високите каматни стапки.

„Овие прашања се вртат околу човечките ресурси, особено значителниот одлив забележан во секторите кои работат во западните и туристичките дестинации како Хрватска и Грција. Дополнително, се соочуваме со предизвици поврзани со ликвидноста, при што компаниите се соочуваат со финансиски недостаток што се влошува со преовладувачките високи каматни стапки.

Економска анализа: Причини за инфлација

Економистите го припишуваат неодамнешниот пораст на инфлацијата со прекинот на мерките кои гарантираат стабилни цени на храната. Понатаму, најновиот извештај на Светска банка го нагласува ризикот од продлабочување на инфлацијата поради вештачките зголемувања на платите кои го надминуваат растот на продуктивноста кај работниците.

Накратко, граѓаните се соочуваат со тешка битка против зголемените животни трошоци поттикнати од различни економски фактори. Додека напорите за стабилизација нудат надеж, одржливата економска рамнотежа останува неостварлива среде глобалните и домашните предизвици.