Градоначалникот на Карпош, Стефчо Јакимовски се најде во центарот на неочекувана ситуација. Сепак, доби извинување од Управата за водење на матични книги по инцидентот со синот и снаата на Јакимовски.

Извинување од Управата

По откривањето дека на синот и на снаата на Јакимовски наместо извод од матична книга на венчани по грешка им била издадена потврда од матичната книга на умрените, Управата навремено се извини. Несреќата ја признаа како ненамерна грешка, појаснувајќи дека настанала поради издавање погрешен образец.

Објаснување на инцидентот

Од Управата појаснија дека грешката не била намерна туку е резултат на издавање на неточен формулар.  Од Управата уверуваат дека административниот службеник одговорен за грешката ќе се соочи со соодветни санкции согласно законот.

Брз одговор и одговорност

По инцидентот извршен е увид за оценување на постапувањето по барањето за издавање на венчаница. Утврдено е дека административен службеник во Подрачното одделение Скопје при Управата за водење на матични книги сторил пропуст. Овој службеник ќе се соочи со санкции според одредбите наведени во Законот за административни службеници.

 

Извор: Makfaks