Реорганизацијата на извршната власт доби одобрение и го помина својот прв парламентарен филтер. Со 74 гласа „за“, пратениците ја изгласаа потребата од реформи во владините институции предложени од премиерот Христијан Мицкоски. Тој побара поддршка од сите 120 избрани претставници за да го исполни ветувањето дадено пред граѓаните за влада која ќе донесе реформи и резултати. Преку законски измени Мицкоски предлага трансформација на постојните министерства, укинување на агенциите и делови од јавните претпријатија за да се постигне ефикасна извршна власт.

Предлогот за Реорганизација на извршната власт

Реорганизацијата на извршната власт во Македонија направи значаен чекор напред бидејќи Собранието го одобри предлогот на премиерот Христијан Мицкоски. Со јасно мнозинство од 74 гласа „за“, беше одобрена потребата од реформи во владините институции, што е одраз на клучната пресвртница во агендата на Мицкоски за реализација на ветените реформи и резултати до граѓаните.

реорганизација на извршната власт, гласање во собрание

Визија на премиерот

Предлогот на премиерот Мицкоски има за цел реформирање на администрацијата за решавање на реалните проблеми со кои се соочуваат граѓаните преку ефикасни политики, ветување подобар животен стандард, повисоки плати, зголемени пензии, подобрено образование, ефикасна социјална заштита, развиена економија и земјоделство.

„Сржта на овој предлог се врти околу административните реформи, кои имаат намера да ги решат вистинските грижи на граѓаните преку ефективни политики и одлуки, кои водат до подобрување на животниот стандард, зголемени плати, зголемени пензии, подобро образование, рационализирана социјална заштита, процутена економија и развој на земјоделството. За да се постигне ова, императив е добро структуирана влада, што го поттикна моето поднесување предлог за измени на Законот за организација и функционирање на органите на државната управа преку забрзан процес, вели премиерот Мицкоски

Законодавна експедитивност

Предлогот е на брз законодавен процес за исполнување на уставните рокови за формирање влада. Спикерот Гаши ја истакна итноста и обезбедувањето навремено формирање на влада.

Членовите на опозицијата изразија загриженост за сложеноста и обемот на предложениот закон, залагајќи се за повеќе време за темелно разгледување пред гласањето.

Координација и поддршка

Пред гласањето се одржаа координативни состаноци на кои партиските претставници беа информирани за предложените измени. Никола Митревски од ВМРО-ДПМНЕ ги информираше колегите за предлозите на партијата, усогласувајќи се со заложбите дадени пред граѓаните.

Законодавна постапка

Предложените законски измени за реорганизација на државната администрација ќе бидат под лупа на две собраниски комисии: Комисијата за политички систем и Законодавно-правната комисија. Расправата во овие комисии може да трае најмногу три дена, по што предлогот ќе се стави на гласање на пленарна седница на Собранието. За да биде усвоен, законот бара поддршка од две третини од вкупниот број пратеници.