Владата на Обединетото Кралство ги постави деталите за новиот закон со кој се забранува влез на баратели на азил кои пристигнуваат со неовластени средства, како на пример со мали чамци преку Ла Манш.

Секретарот за внатрешни работи Суела Браверман во вторникот призна дека владата ги „поместила границите на меѓународното право“ со предлог-закон наречен „Закон за илегална миграција“ кој ќе ги забрани барањата за азил на секој што ќе стигне по нередовни средства и ќе им дозволи на властите да ги депортираат  „во нивната матична земја или безбедна трета земја“.

 

Како ќе функционира законот?
Законската регулатива ќе овозможи притвор на неовластени пристигнувања без кауција или судски преглед во првите 28 дена по пристигнувањето.

Законодавството ќе ги дисквалификува бегалците и мигрантите од користење на современи закони за ропство за да ги оспорат владините одлуки за нивно отстранување пред судовите.

Откако ќе бидат депортирани, доживотно ќе им биде забранет влез, барање за азил или да бараат британско државјанство.

Зошто се воведува овој закон?

Премиерот Риши Сунак го стави запирањето на пристигнувањето на бродови еден од неговите пет клучни приоритети, откако бројот на бегалци и мигранти кои пристигнаа на јужниот брег на Англија се искачи на повеќе од 45.000 минатата година, што е за 500 отсто повеќе во последните две години, а речиси 3.000 пристигнаа досега оваа година.

Сунак рече дека новата легислатива значи дека владата „ќе ја врати контролата врз нашите граници, еднаш засекогаш“, повикувајќи се на слоганот на кампањата за Брегзит што успешно го извади Обединетото Кралство од Европската унија во 2016 година.

Иако бројот на барања за азил во Обединетото Кралство достигна највисоко ниво во последните 20 години од скоро 75.000 во 2022 година, тој сè уште е под просекот на ЕУ. Германија минатата година прими повеќе од 240.000 барања за азил, пренесува Aljazeera.