Во пресрет на претстојните избори во Македонија и позицијата на ВМРО -ДПМНЕ и СДС, говореше Владимир Ѓорчев, член на ИК во ВМРО-ДПМНЕ во емисијата „24 анализа“.  Ѓорчев дава увид во потенцијалните промени и предизвици со кои се соочуваат политичките претенденти.

Катастрофална позиција на СДС

Владимир Ѓорчев ја истакнува критичната поделеност во електоратот на СДС, нагласувајќи ги очигледните пукнатини кои би можеле значително да влијаат на нивните изборни перформанси. Граѓанското незадоволство, предвидува тој, ќе одекне на изборните резултати, предизвикувајќи крај за СДС. Во меѓувреме, ВМРО-ДПМНЕ се позиционира со силна поддршка, поставувајќи го теренот за убедлива победа.

ВМРО-ДПМНЕ добива замав: Изборната поддршка расте

Ѓорчев изрази целосна доверба во перспективите на ВМРО-ДПМНЕ. Тој предвидува поволен исход за неговата партија и катастрофален пораз за СДС, најсилен по 2008 со Радмила Шеќеринска.

Грешките на СДС: Коцка што се враќа

Ѓорчев го обвинува СДС за недемократска политика, наведувајќи дека го „множат македонскиот народ со нула“. Овој погрешен чекор, смета тој, нема да остане незабележан од гласачите. Последиците од постапките на СДС, според Ѓорчев, ќе се манифестираат со широко отфрлање на актуелната власт, со што ќе се загрози иднината на СДС.

Врвови на незадоволство: менувач на играта

Во Македонија преовладува големо незадоволство кај граѓаните. Ова незадоволство, предвидува тој, ќе се претвори во убедлив пораз на СДС на претстојните избори, што ќе создаде забележителна  победа на ВМРО-ДПМНЕ.

Стратешката игра: постизборните планови на СДС

Ѓорчев ја расветлува постизборната стратегија на СДС, нагласувајќи ја нивната намера да формираат влада без оглед на потенцијалната штета за македонските интереси. Ѓорчев ја нагласува потребата да се спречи понатамошна штета и да се обезбеди стабилна влада која може да одговори на долгогодишните предизвици. Тие ќе ги направат сите можни отстапки за да склопат влада со ДУИ, според Ѓорчев.

Визија на ВМРО-ДПМНЕ: Стабилност и санација

Ѓорчев со решителен став ја декларира целта на ВМРО-ДПМНЕ да обезбеди 61 пратеник, со цел стабилна влада која ќе опстои цел четиригодишен мандат. Тој ја нагласува итноста за санирање на предизвиците со кои се соочува Македонија, повлекувајќи паралели со убедливата победа на партијата на локалните избори во 2021 година.

Промена во воздухот: ехо од 2021 година

Референцата на Ѓорчев за локалните избори во 2021 година, каде триумфираше ВМРО-ДПМНЕ, дава тон за потенцијално повторување. Додека Македонија се подготвува за изборна пресметка, ветувањето за промени виси во воздухот, при што електоратот со нетрпение очекува разрешница

Извор: Денешен