На првиот ден од кампањата за парламентарните избори, Демократската унија за интеграција (ДУИ) заедно со своите партнери од коалицијата „Европски фронт“ организираше настан на кој симулира конститутивна седница на Собранието. Симулацијата имаше за цел да ги илустрира усвојување на предложените уставни амандмани, вклучително етничката застапеност и процедурите за претседателски избори.

Коалицијата Европски фронт симулира седница на парламентот

За време на симулацијата за претседател на Собранието е „избран“ Зијадин Села, кој ја претставува коалицијата. Потоа, уставните амандмани беа  едногласно усвоени со 120 симулирани гласови. Амандманите се фокусираа на вклучување на различни етнички групи како што се бугарскиот, хрватскиот, црногорскиот, словенечкиот, еврејскиот и египетскиот народ. Дополнително, симулацијата се однесуваше на промените околу изборот на претседател на државата, при што Бујар Османи беше „инаугуриран“ за шеф на државата.

Изјава на Груби и говори  на претседателите во коалицијата

Артан Груби од ДУИ за медиумите изјави дека симулациската седница ја претставува агендата за дејствување на коалицијата во Собранието и Владата.

За време на настанот говори имаа претседателите на коалициските партии, меѓу кои Мунир Колашинац од Бошњачката демократска унија, Фатима Османовска од Унијата на Ромите, Аријанит Хоџа од Европската демократска партија, Скендер Реџепи-Зеид од Народното движење, Бејџан Илјаз од Демократската партија на Турците, Зијадин Села од Алијансата за Албанците и Али Ахмети од ДУИ. Тие изразија поддршка за предложените уставни амандмани.

Изборен терен

Покрај коалицијата „Европски фронт“ предводена од ДУИ, за пратенички мандати на претстојните избори се натпреваруваат уште 16 коалиции и партии. Паралелно, претседателската кампања завршува, со седум кандидати кои се борат за шеф на државата. Првиот круг од претседателските избори ќе се одржи на 24 април, по што ќе следи вториот круг меѓу првите двајца кандидати на 8 мај, што се совпаѓа со парламентарните избори.

Симулираната собраниска седница организирана од коалицијата „Европски фронт“ ја нагласува нивната посветеност да се залагаат за уставни амандмани и избор на претседател во Собранието.