Овој пакет е прв од двата предложени од Администрацијата. Вториот пакет мерки е во висина од 3.5 трилиони долари, а се однесува на сеопфатна трансформација на инфраструктурата и пазарот на трудот во согласност со новите трендови на обновливи извори на енергија и запирање на климатските промени.

Има првичен договор со републиканските претставници од Конгресот, како Мич Мекконел, кој дава одобрување за пакетот, и формалната процедура да се постави на гласање нацрт-законот, кој се очекува да заврши неделава.

Спикерот на Претставничкиот дом, демократката Ненси Пелоси не ја исклучи можноста гласањето да биде одложено се додека не биде постигнат договор со републиканците и по вториот пакет инвестиции во инфраструктурата.

Обидите на Бајден за обнова на инфраструктурата се критикувани од конзервативните републиканци и од поранешниот претседател Доналд Трамп.