Среде шпекулациите за бојкот на изборите, Димитар Ковачевски, претседател на СДСМ, категорично ги отфрла ваквите тврдења. Тој ја нагласува потребата од силен одѕив на гласачите и ја истакнува стратегијата на партијата да се спротивстави на првичните неуспеси.

Ковачевски ги отфрли сите шпекулации за бојкот на изборите

Димитар Ковачевски остро ги демантира наводите на ВМРО-ДПМНЕ  и потврдува дека тоа се само шпекулации за бојкот на изборите. Тој нагласува дека гласачите не можат да бидат принудени и го истакнува ставот на претседателот Пендаровски како граѓански кандидат кој бара поддршка од граѓаните. Ковачевски ги повикува сите гласачи да учествуваат на изборите на 8 мај, демантирајќи секаков план за бојкот во вториот круг.

Стратегија на СДСМ за зголемување на излезноста на гласачите

Стратегијата на СДСМ се врти околу мобилизирање на поголема база на гласачи во вториот круг за да се надомести дефицитот од 183.000 гласови со кој се соочи Стево Пендаровски во првичниот круг против Гордана Силјановска. Ковачевски ја нагласува посветеноста на партијата за постигнување на најдобар можен резултат на 8 мај, со цел да обезбеди значителен број пратенички мандати.

Динамика на комуникација и коалиција

Додека се воспоставени канали за комуникација со различни политички субјекти, Ковачевски останува дискретен за конкретни интеракции, ниту потврдувајќи ниту негирајќи ангажман со коалиционите партнери или поранешните владини сојузници. Тој ја нагласува важноста на дијалогот на повеќе нивоа и го повторува повикот за силен одѕив на гласачите за да се обезбеди сигурна европска иднина.

Постизборна одговорност и одлучување

Ковачевски тврди дека постизборната одговорност е на Извршниот и Централниот одбор на партијата. Тие ќе направат темелна анализа на резултатите и на општинско и на организациско ниво за да го утврдат правецот на партијата. Ковачевски потврдува дека одлуките ќе се носат колективно врз основа на овие оценки.

Доверба среде предизвици

И покрај тоа што ја призна потребата за подобрување по првичните резултати на Пендаровски, Ковачевски останува уверен. Тој ја наведува значајната поддршка добиена во споредба со членството во партијата, нагласувајќи ја решеноста на СДСМ да се справи со предизвиците и ефикасно да ги мобилизира гласачите за претстојните избори.

Како заклучок, отфрлањето на шпекулациите за изборен бојкот од страна на Димитар Ковачевски ја потврдува посветеноста на СДСМ за демократските процеси и активното учество на граѓаните. Со фокус на мобилизацијата и постизборните анализи, партијата останува цврста во потрагата по поволен исход на 8 мај, со цел да се обликува ветувачка иднина за Македонија.