Крај на неколкудневната драма во Словенија и за среќа – со позитивен епилог. Денеска околу 15 часот беа спасени петмина планинари кои од саботата беа заробени во пештерата Крижне џаме во Словенија, а туристите чекаат и една година да ја посетат.

Завршната акција започна денеска околу 14 часот. Нивото на водата во Крижна јама падна во текот на ноќта, а нуркачите денеска можеа да се упатат кон нив.

Комесарот на регионалниот штаб за цивилна заштита за областа Нотрањска, Санди Чурк, беше оптимист на почетокот на операцијата, изрази очекување до вечерва петмината да бидат дома.

Сето тоа благодарение на спасувачите и нуркачите од Јамар кои не само во Словенија, туку и во Европа постигнаа голем успех.

Во саботата водата ненадејно го подигнала нивото на водата во пештерата, а тричлено семејство и двајца водичи останале заробени на околу 2,4 километри од излезот од пештерата. Тие престојувале во загреан шатор, на карпа на десетина метри над водата, имале храна, топла облека, а според извештаите на спелеолошката екипа која контактирала со заробениците, нивната состојба е стабилна.

Претходно денеска кон нив се упатија шест нуркачи.

Шефот на спасувачката служба во пештерата Валтер Закрајшек синоќа на прес-конференција рече дека спасувањето нема да биде лесно, и дека ќе мора да препливаат дел од враќањето.

За среќа, во текот на ноќта нивото на водата почна да опаѓа, што овозможи нивно транспортирање со брод.

„Во текот на ноќта водата доста се спушти, што е многу поволно за нас, бидејќи на премините, барем на првиот што вчераутро беше поплавен, сега може да се минуваат со брод. Екипажот се проби, чамецот помина, што ветува. Затоа очекуваме ова спасување да биде завршено околу 16 часот“, изјавија претходно денеска за медиумите.

На површина ги чекаше медицинска и психосоцијална помош. „Сите заедно претставуваа голем логистички проблем, но општинскиот штаб на Цивилната заштита од Черкмица веќе ни овозможи“, рече Закрајшек.

Во оваа акција вчера беа вклучени 95 лица, а денеска 45.

Дамир Поднар, водачот на спасувачката екипа, вчера бил во јамата со затрупаните лица, а денеска за медиумите изјави дека нивната состојба е добра, дека се суви, дека имаат храна и дека им е дадена дополнителна храна.

Тие поминаа пет часа на пат до нив, рече тој, додека високиот водостој и брзаците им создаваа големи тешкотии. Расположението во јамата е добро, спијат во смени бидејќи шаторот е за тројца, „некои им фали цигара, а на младите телефон“.

Да потсетиме, тричлено семејство – татко, мајка и возрасна ќерка, во саботата околу 8 часот замина на патување во Крижна јама со двајца водичи. Кога не се вратиле оттаму околу 15 часот, дежурниот на Здружението на вљубеници во пештерата се спуштил и констатирал дека нивото на водата е зголемено, па околу 17 часот наредил спасувачка акција.

Оттогаш, два тима тргнале кон заробениците за да ги снабдат петте заробеници со храна и лекови.

Пештерата Крст е исклучително популарно место, а термините може да се резервираат и до една година однапред. Тоа е долг пештерски систем од 8273, а неговото обележје е синџир од подземни езера со смарагдно зелена вода. Крос јамата е четвртиот најголем јамски екосистем во светот.