Мета реши техничка грешка што предизвикува глобален прекин на социјалните медиуми

Во неодамнешната изјава, технолошкиот гигант „Мета“ го потврди успешното решавање на техничките пречки што доведе до привремено нарушување во функционирањето на неговите главни платформи, вклучувајќи ги „Фејсбук“, „Месинџер“ и „Инстаграм“. Прекинот остави стотици илјади корисници без пристап во период од два часа, создавајќи бран на фрустрација меѓу глобалната база на корисници.

Глобални прекини и негодување на корисниците

Извештаите од веб-страницата Downdetector ги истакнаа прекините во различни земји, при што корисниците наидоа на проблеми како што се „Истече времето на сесијата“, „Погрешна лозинка“ или „Неочекувана грешка“ околу 16:30 часот. Распространетиот прекин ги поттикна корисниците да се свртат кон алтернативни платформи, при што многумина го изразија своето незадоволство на Твитер, кој често се смета за ривал на услугите на Мета.

Шпекулации и хумористични одговори

За време на прекинот, се појавија шпекулации, при што некои корисници сугерираа потенцијален хакерски напад поврзан со изборите во Супер вторник во САД. Меѓу оние кои придонесоа за онлајн дискурсот беше Илон Маск, сопственик на ривалската мрежа „Х“, кој на хумористичен начин ја прикажа доминацијата на неговата платформа над онаа на Мета со комичен цртеж со четири пингвини.

Глобалното влијание на Мета

Платформите на Мета, вклучувајќи ги Фејсбук и Инстаграм, се рангирани меѓу најпопуларните на глобално ниво. Со три милијарди активни корисници на Facebook месечно и очекувани 1,4 милијарди глобални корисници на Instagram до крајот на годината, влијанието на прекините на услугите се чувствува во масовно ниво.

Повторливи прашања и минати инциденти

Овој инцидент е означен како еден од најсериозните во последниве години за Мета, кој потсетува на сличен проблем во 2021 година кога „Фејсбук“, „Инстаграм“ и „ВатсАп“ доживеаја подолг прекин кој траеше над шест часа. Нарушувањето од 2021 година се припишува на промените во конфигурациите на рутерот.

Како заклучок, брзото решавање на техничката грешка на Мета е доказ за посветеноста на компанијата да обезбеди беспрекорно корисничко искуство. Сепак, инцидентот ја нагласува ранливоста дури и на најистакнатите технолошки платформи на непредвидени технички предизвици.

Извор: Telma