Интензитетот на ерупцијата, која започна на 19 септември, се зголеми во изминатите денови, што доведе до евакуација на уште три села на островот.

Речиси 7.000 луѓе беа принудени да ги напуштат своите домови.

Операторот на аеродромот Ла Палма Аена соопшти дека аеродромот не е во функција поради наталожен пепел.

Другите аеродроми на Канарските Острови се уште се во функција, иако некои авиокомпании ги прекинаа летовите, наведува Аена.

Институтот за вулканологија на Канарските острови објави дека рано утрово бил отворен уште еден вулкански кратер.