-Време е да се формира Заедницата на српски општини (ЗСО) и други, а не е на чест попустливоста на ЕУ кон Албанците на Косово, изјави Лавров на прес-конференцијата и додаде дека „треба да се исполнат минимум од договорите постигнати за ЗСО, кои треба да се спроведат без одлагање и ние ќе инсистираме да се спроведат“.

Тој потсети и на поддршката за Србија поради неодамнешната ситуација на административниот премин Јариње и дека Русија ќе прифати какво било решение „што ќе одговара на Србија и српскиот народ“.

Лавров кажа дека разговарал со Вучиќ за ситуацијата на Балканот и изјави дека Србија е „најважниот фактор на мирот и стабилноста во регионот“ и дека „нејзиното мислење мора да се земе предвид во сите прашања“.

Претседателот Вучиќ по средбата со Лавров изјави дека ова се „нивните најискрени и најотворени разговори досега“.

-Разговаравме за целата ситуација во регионот и со моите стравови во врска со положбата на нашата земја и нашиот народ во регионот, го запознав рускиот министер за надворешни работи и го добив гледањето на Руската Федерација и важни совети, кажа Вучиќ.

Тој оцени дека е горд на „исклучително добрите односи што Србија ги има со Русија“, и оти се надева дека пред крајот на годината ќе има средба со рускиот претседател Владимир Путин.

-Горди сме на нашата воена неутралност и во согласност со тоа, ќе продолжиме не само да ја штитиме нашата земја, туку и да ги развиваме нашите одбранбени капацитети, кажа претседателот на Србија.

Зборувајќи за енергетската криза, Вучиќ кажа дека „имал среќа што се имало храброст да се изгради гасовод со Русија“, мислејќи на гасоводот „Турски тек“, заеднички проект на Русија и Турција, кој испорачува гас од Русија преку Црното Море кон Турција, а потоа кон Бугарија., Србија и Унгарија.

Вучиќ ги отфрли обвинувањата дека Москва врши притисок врз официјален Белград во областа на енергетиката, додавајќи дека Србија всушност врши притисок врз руските партнери да добијат најповолна цена за природниот гас во Европа.