Во тоа време, двете големи сили беа на работ на нуклеарна војна.

– Мислам дека историските паралели од овој вид не се соодветни. Сегашната воена и политичка ситуација во светот навистина има сличности со периодот на Студената војна, но има и големи, фундаментални разлики, рече Лавров.

Како што пренесе руската агенција Тасс, тој додаде дека односите меѓу Русија и САД сега се далеку од најниската точка за време на кубанската криза во 1962 година, кога, како што рече, „ние бевме буквално на работ на нуклеарна војна“.