По детална истрага која траеше една година, органите на редот успешно го лоцираа и приведоа сторителот одговорен за разорниот пожар што го зафати мостот Беласица. Уапсениот, 37-годишен скопјанец, сега се соочува со правни реперкусии за неговите дејствија, кои предизвикале голема штета и нарушување.

Покренато обвинение против сторител за тешки кривични дела против општата безбедност и предизвикување општа опасност

Апсењето и обвиненијата

Според изјавите на МВР, осомничениот од септември минатата година бил во затвор во затворот Шутка поради вмешаност во тешка кражба. Меѓутоа, властите сега го поврзаа со подметнувањето пожар на мостот Беласица. Поединецот ќе одговара за две дела: „тешки кривични дела против општата безбедност“, казниви со затвор од една до 10 години и „предизвикување општа опасност“, со потенцијални затворски казни од шест месеци до пет години.

Детали за инцидентот: Пожарот на мостот Беласица

Подметнувачот на пожари го иницирал пожарот во „просторијата за компензација на топлинската цевка“, што потоа предизвикало ширење на пламенот на топлинската изолација и цевководите за топла вода, составен дел на топлинската мрежа со која управува ESM Supply. И покрај првичните предизвици во идентификувањето на сторителот, форензичките истраги потпомогнати со докази собрани од местото на настанот, вклучително и догорчиња од цигари и запалка, на крајот доведоа до приведување на осомничениот.

Официјална изјава

Техничкиот министер за внатрешни работи, Панче Тошковски, го потврди апсењето, наведувајќи:

„По извршени темелни анализи на доказите собрани од местото на настанот, вклучително и догорчиња од цигари и запалка, и по извршен разговор со повеќе лица, сторителот идентификуван како И.Х. Скопје, е утврден како виновник за овој сериозен инцидент“. Против осомничениот е поднесена кривична пријава до скопското јавно обвинителство.

Влијание врз сообраќајот и јавната безбедност

Мостот Беласица служи како витална сообраќајна артерија, а оштетувањата предизвикани од пожарот резултираа со негово затворање два месеци, предизвикувајќи значителни непријатности за патниците. По опсежните поправки и проценки, мостот беше делумно повторно отворен за сообраќај, со само две ленти достапни во секоја насока речиси 10 месеци. Но, на 1 мај тековната година, Градот Скопје конечно го обнови целосниот проток на сообраќај преку мостот по завршувањето на потребните поправки.