Некои баратели на азил кои пристигнале во Велика Британија со мали чамци или камиони би можеле да бидат електронски следени (со електронска алка) како дел од пилот-проектот на британското Министерство за внатрешни работи, јави Би-Би-Си.

Едногодишниот пилот-проект би можел да влијае на возрасните кои треба да бидат депортирани од Велика Британија по пристигнувањето во земјата „по опасни или непотребни патишта“, Би-Би-Си го цитираше министерството без да објасни што значи „непотребно“.

Премиерот Борис Џонсон, изјави дека е важно „да се осигура дека барателите на азил нема да исчезнат во остатокот од земјата“. Критичарите велат дека планот ги третира оние кои бегаат од прогон како криминалци.

Планот доаѓа неколку дена откако во последен момент беше откажан првиот лет за одведување баратели на азил од Британија во Руанда по интервенцијата на Европскиот суд за човекови права.

Први кои ќе бидат електронски означени најверојатно ќе бидат мигрантите кои со тој авион требало да бидат вратени во Руанда.

Министерството за внатрешни работи соопшти дека судењето, кое започна во четвртокот, ќе утврди дали електронскиот мониторинг ќе помогне да се одржува редовен контакт со барателите на азил. Исто така, ќе собира податоци за тоа колку луѓе избегале од кауција за имиграција.