На научниот симпозиум 129 години ВМРО „БОРБАТА ЗА МАКЕДОНИЈА КОЈА ТРАЕ“, организиран од ВМРО-ДПМНЕ, свое обраќање имаше проф. д-р Ѓорѓи Малковски кој зборувајќи периодот после Втората светска војна и за развивањето на автохтоното вооружено востание во Македонија за кое, како што истакна е континуитет на Илинденското востание, а за тоа зборуваат и имињата на партизанските одреди.

-Кога зборуваме за периодот од Втората светска војна, па се до 1992 година треба да имаме во предвид два клучни моменти. Во Македонија почнува и се развива автохтоно вооружено востание кое што успехот го заокружува за време на АСНОМ, односно со одлуките на АСНОМ за државност на македонската независност и суверенитет. Меѓутоа треба да заеме дека овој период кој што се развива во текот на Втората светска војна и по воениот период, всушност е период кој тоа е континуитет на илинденските традиции. Познато е дека кревањето на вооруженото востание и периодот на делувањето во текот на Втората светска војна е инспирирано од Илинденското востание и од илинденските традиции. За тоа зборуваат имињата на партизанските одреди кои што ги носат имињата на илинденците, меѓутоа за тоа зборуваат и говорите, прогласите итн. каде што секој проглас секој пишан документ и секој леток го истакнува и го укажува фактот дека борбата е продолжение на Илинденското востание, истакна Малковски.

Тој исто така додаде и дека процесот на создавање на македонската државност после Втората светска војна е исклучително важен заради започнувањето на илегалната активност на млади револуционери кои се нарекуваа „Чентовисти“.

-Процесот на создавањето на македонската држава во периодот после Втората светска војна е исклучително важен. Важен е заради тоа што се започна една илегална активност на млади револуционери кои што се нарекуваа „Чентовисти“, односно луѓе кои што ги почитуваат традициите на Методија Андонов-Ченто. Знаете вие дека Ченто како човек и како личност беше храбар, мудар, меѓутоа пред сѐ беше човек кој што има имагинарна верба дека еден ден Македонија ќе дојде до обединување. На состанокот во Вис со Јосип Броз-Тито, заедно со Емануел Чучков и Кирил Петрушев, Ченто во четири очи му вели на Тито: „Господине претседателе, ние ја испочитувавме борбата, Македонците се вклучија, направивме тоа што го направивме и сега сакаме да се обединиме. Желбата ни е да ни помогнете околу обединувањето на Македонија“. Тито го послуша и му рече: „ Да, не е проблем, ние ќе се бориме за Македонија да се обедини и ќе ви помогнам во таа ваша цел“. Но, се разбира знаете дека од тоа не испадна скоро ништо, но факт е дека сепак тоа што го кажа и тоа што го сакаше Ченто го кошташе живот односно девет ипол години затвор и добивање рак на желудник од што умира 1957 година на 24 јули. Не само Ченто, туку и Панко Брашнар кој што ги кажа зборовите за обединета и независна Македонија, исто така беше затворен, истакна Малковски и додаде:Овие нивни желби ги задоволија и младите ученици. Учениците кои што ја формираа ВМРО-ПРАВДА која што постоеше се до 1985 година, низ кое поминаа стотици и стотици млади деца, средношколци и студенти кои што ја имаа желбата за Македонија за слободна македонска држава.