Пред Собранието ќе протестираат работници од судската и обвинителската управа, Народниот правобранител и ФЗОМ и сите бараат зголемување на платите.

Бунтот кај административците го достигна својот зенит пролетта, кога Уставниот суд донесе одлука која резултираше со покачување на платите на функционерите за 78% од претходниот износ.

Власта тврди дека во буџетот за наредната година нема средства за зголемување на нивната заработувачка, поради немање простор за такво нешто.

Поради тоа што МВР презема вонредни чекори за одржување на редот, во централниот дел на градот Скопје од единаесет наутро до два и пол часот ќе важи посебна сообраќајна регулација.

Упатен е апел до населението, барајќи да ги почитуваат директивите што ги даде владата.

Владата соопшти дека ќе продолжи со разговорите со лидерите на различните синдикати и дека во согласност со финансиските можности ќе се реализираат нивните барања.