Во саботата, мега центарот на Родос го посетија заменик-министерот за цивилна заштита на Грција Никос Хардаљас и генералниот секретар од Министерството за здравство Мариос Темистоклеус.

Хардаљас рече дека вакцинацијата на Родос директно е поврзана со туризмот, а Владата сака да бидат безбедни и оние кои ги пречекуваат туристите, но и самите туристи, додека пак Темистоклеус истакна дека веќе се спроведени неколку илјади вакцинации на 19 острови на кои е во тек имунизацијата.