Мелинда Френч Гејтс објави дека се повлекува од функцијата копретседател на Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс.

Нејзиниот последен ден во фондацијата ќе биде 7 јуни, според нејзината објава на X.

„Ова не е одлука што ја донесов лесно. „Неизмерно сум горда на она што Бил и јас го изградивме заедно и извонредната работа што Фондацијата ја прави за да се справи со нееднаквоста ширум светот“, рече таа.

Милијардерите Бил и Мелинда Гејтс, ко-основачи на една од најголемите приватни добротворни фондации во светот, поднесоа барање за развод во 2021 година по 27 години брак, но ветија дека ќе продолжат со својата филантропска работа заедно.

Фондацијата е една од најмоќните и највлијателните сили во глобалното јавно здравје, која донирала повеќе од 50 милијарди долари во изминатите две децении за борба против сиромаштијата и болестите.