Во изјавата по маратонскиот видео разговор со 16 гувернери на германските сојузни држави, Меркел изјави дека рестрикциите воведени до 28 март, ќе останат во сила до 18 април.

-Ние имаме нова пандемија, всушност нов вирус кој е од истиот тип, но со комплетно поинакви карактеристики. Тој е многу посмртоносен, позаразен и подолготраен, рече Меркел.

Повеќето продавници ќе бидат затворени, а верските служби откажани за велигденскиот продолжен викенд од 1 до 5 април. Собирањата, како и рестораните на отворено, ќе бидат забранети во тој период, а само продавниците за храна може повторно да бидат отворени на 3 април.

-Ситуацијата е сериозна, бројот на случаи расте експоненцијално и креветите во интензивната нега повторно се полнат, изјави канцеларката Меркел на прес конференцијата по 12-часовните разговори со гувернерите.