Она што мене ми беше кажано во однос на Македонија и регионот е дека интерес на Словенија од прв момент па до денеска е да го види регионот во обединета Европа, и многу внимателно треба да се однесуваме со ова прашање бидејќи кога знаеме дека за два месеци господинот Јанша ќе го преземе претседателствувањето со ЕУ, Словенија е следна по Португалија, и тоа е клучен период, рече Христијан Мицкоски вечерва во интервју во Клан телевизија.

Мицкоски вели дека на Македонија и е потребна интеграција, ние треба да го искористиме периодот на претседателствувањето на Словенија, затоа што можеби ќе немаме подобра шанса да направиме напредок.

– Таков нонпејпер лично Јанша ми кажа дека не постои и ќе цитирам „тоа е комуњарска пропаганда“, за ова тема тука би застанал и мислам дека нема потреба понатаму да навлегуваме, посочи тој.

Мицкоски вели дека истите кои не убедуваа дека имаме имотен лист, сега не плашат и ни велат дека постои опција за поделби.

– Ние нема да прифатиме такво нешто овие 25 илјади квадратни километри си се наши и треба да си ги чуваме, колку повеќе заедно работиме без оглед на нашите различности толку помалку ќе можат ваквите пропаганди од надвор да влијаат на нас, истакна Мицкоски.