На средбата претседателот Мицкоски го запозна господинот Рот со политичката ситуација во земјата, но и недемократскиот однос на власта.

Претседателот Мицкоски се заблагодари за поддршката која ја добиваме од СР Германија во евроинтеграциските процеси, при што нагласи дека ваквата соработка треба да се развива уште повеќе во иднина.

Во однос на претстојниот самит на ЕУ, Мицкоски кажа дека Македонија заслужува да добие датум за отпочнување на преговори.