Мицкоски денес попладнево има најавено обраќање пред учесниците на Самитот што се одржува денес и вчера во Скопје, но надвор од агендата имаше и средба со сопственикот на една од најголемите инвестиции во нашата држава, која има фабрика за производство на автомобилска електроника во Охрид.

Инаку, Андреас Костал, во рамки на Самитот денеска учествуваше на еден од панелите на тема Предизвици и можности во автомобилската индустрија, при што меѓу другото порача дека транспарентноста, предвидливоста во носењето на регулативата, но и обучените кадри и образованието се меѓу клучните фактори што можат да придонесат државата да привлече странски инвеститори.

„И ве молам, завршете го автопатот до Охрид“, во шега поентираше сопственикот на „Костал“.

Тој исто така нагласи дека успешноста на неговата компанија се темели на посветеноста и на постојаниот фокус кон технолошките иновации.