Неговиот говор го пренесуваме во целост:

Денеска сме овде во Гостивар да одбележиме еден навистина голем христијански православен празник.

Ја користам оваа прилика на православните христијани да им го честитам празникот и да им посакам се разбира здравје, среќа, успех ним и на нормално сите наши сограѓани. Ова е посебен ден, тука сум да пренесам порака дека се ближи крајот на ова наше тешко мачно секојдневие.

Доаѓа денот кога навистина очекуваат и граѓаните, очекуваме и ние големи промени коишто ќе се случат после овие локални избори.

Мојата порака е да не губиме надеж, да не се обесхрабруваме бидејќи најдобрите времиња за Македонија и за граѓаните на Македонија допрва доаѓаат.

Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ