Министерот за здравство, Илир Демири, излезе да се осврне на неодамнешните контроверзии и скандали околу Клиниката за токсикологија, означувајќи ги како политички поттикнати. Демири тврди дека претходно се воздржувал од коментирање на ова прашање поради тековната изборна кампања.

Министерот за здравство Демири: Приоритетно вработување на медицински работници и разрешување на директорот на клиниката

Демири изјави дека сите 18 медицински лица, претходно со привремени договори за работа, ќе добијат повластен третман во претстојните процеси на вработување. Плановите за неизбежен оглас за конкурс се потврдени.

На 14 мај д-р Данил Петровски, медицинскиот директор на Клиниката за токсикологија, беше раскинат од Демири. Ваквата акција дојде откако Петровски одби да ги продолжи договорите за 18 вработени во изборниот период, и покрај тоа што нивната постојана услуга истекуваше по договорот.

Интервенција на ДСЗИ

Мнозинството поединци продолжија да работат и покрај истекувањето на нивните договори.

Интервенираше Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ), кој ја соопшти одлуката за ограничување на пристапот до Клиниката за токсикологија на здравствените работници кои немаат договор за работа.

Одбраната на Демири

Одговарајќи на критиките, Демири го бранеше својот став, истакнувајќи ја дилемата за раскинување на договорите за долгогодишните здравствени работници. Тој го нагласи потенцијалното нарушување на здравствениот систем, со оглед на значителната работна сила со договор.

„Не можам да го оправдам раскинувањето на договорот на некој што е дел од здравствениот систем една година“, изјави Демири. „Во моментов вработуваме 1.390 здравствени работници со договор, а последиците од раскинувањето на овие договори би биле значителни.

Демири цврсто признава дека одредени поединци биле несоодветни за нивните улоги, како што предупредија вработените во Клиниката минатиот месец

. „Оваа истрага требаше да биде покрената во 2023 година при нивното регрутирање“, тврди тој. „На претстојниот постизборен конкурс за вработување приоритет ќе им дадам на оние со постоечки договори.

Политички притисоци

Демири ја доживува ситуацијата како оркестрирани политички притисоци кои имаат за цел да го нарушат неговиот авторитет. Тој ја доведува во прашање ненадејната проверка на адекватноста на одредени кадри, што предизвикува сомнеж за задни намери.

„Продолжувањето на договорите беше отежнато поради спротивставени потписи“, забележа министерот за здравство. „Пред изборите го повикав директорот Петровски да ги исполни своите законски обврски, но тој одби. Кој го назначи и зошто наеднаш по 15 месеци изрази загриженост за соодветноста на овие лица? Тајмингот сугерира политички мотиви зад сето тоа, вели Министерот за здравство.

Тековен спор

Министерот ја потврди својата одлука за разрешување на д-р Петровски, поради непочитување на законските обврски. Претходните поплаки од персоналот на Клиниката, вклучително и наводите против економскиот директор Бесија Илјази, дополнително ја поттикнаа контроверзноста.

Демири претходно на 22 април изјави дека има намера да го прекине д-р Петровски. Пред ова, персоналот на Клиниката и искусните лекари изразија загриженост преку писмо и прес-конференција. Тие ја обвинија Бесија Илјази, економски директор на Клиниката за токсикологија, дека го попречувала ангажирањето на двајца дипломирани биолози и еден болничар. Наместо тоа, Илјази се заложи за вработување на 18 лица чии договори истечеа на 31 декември 2023 година. Дополнително, тие истакнаа дека Илјази нема познавање на македонскиот јазик, што ја отежнува комуникацијата.

 

.