Досега за бесплатна вакцинација се пријавиле 59.000 лица, информираат од Министерството за здравство, а над 50.000 лица веќе примиле вакцина против сезонски грип.

Вакцинацијата против сезонски грип редовно се спроведува во центрите за јавно здравје и медицинските установи. Следниве ризични групи се опфатени со програмата за бесплатна вакцинација: Лица над 65 години, лица со хронични заболувања, здравствени работници, идни мајки, деца на возраст од шест месеци до пет години, лица сместени во установи за социјална заштита на стари лица, и луѓето кои работат во овие институции.

Најефективен начин за спречување на грип е да се вакцинирате против сезонски грип. Ова помага да се избегнат потешки случаи, компликации, па дури и смрт од грип, особено кај популациите со висок ризик.

Најголемите резултати во медицинската историја се постигнати со воведувањето на вакцинацијата како заштитна стратегија. Вакцинацијата е признаена е како една од најуспешните и најекономичните здравствени интервенции во светот за зајакнување на имунитетот на заедницата.

По пополнување на апликацијата на официјалната веб-страница, https://vakcinacija.mk, заинтересираните можат да се пријават за бесплатна вакцинација. Потоа ќе добијат СМС со прецизен ден, време и локација на вакцината.

Годинава 60.000 дози од четиривалентна вакцина за сезонски грип се купени за бесплатна имунизација како дел од зголемувањето на набавките на вакцини што ги направи Министерството за здравство.