СВР Битола поднесе кривична пријава против 24-годишен битолчанец поради сомневање за вмешаност во повеќе кривични дела, меѓу кои „противправно лишување од слобода“, „сексуална злоупотреба на немоќно лице“ и „злоупотреба на лични податоци“. до Министерството за внатрешни работи.

Сексуална злоупотреба над немоќно лице

СВР Битола по наводите за сексуална злоупотреба и други тешки кривични дела, како што информираат од Министерството за внатрешни работи, покрена судска постапка против 24-годишен битолчанец. Жалбата опфаќа обвиненија за „противправно лишување од слобода“, „сексуална злоупотреба на немоќно лице“ и „злоупотреба на лични податоци“.

Наводи и соопштение од Министерството

МВР соопшти дека на 23.05.2024 година во Битола, пријавениот, против своја волја, во живеалиштето задржал лице со нарушено ментално здравје. Во овој период, обвинетиот наводно ја принудувал жртвата на сексуален чин, кој бил снимен и споделен на платформите на социјалните мрежи.

Правни последици и посветеност на правдата

Поднесувањето на кривичната пријава ја нагласува сериозноста на наводната сексуална злоупотреба и други прекршоци, како и посветеноста на СВР Битола и органите на прогонот ревносно да ја спроведуваат правдата. Министерството за внатрешни работи ја потврди својата посветеност на спроведување на темелна истрага и обезбедување одговорност за сторителот.