Во мрачна објава, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, даде сериозно предвидување, предвидувајќи, според него, најтешката светска криза од последиците на Втората светска војна. Според извештаите на РТС, Вучиќ очекува дека ова вознемирувачко сценарио ќе се одвива во следните три до четири месеци.

Проценката на Вучиќ на глобалниот геополитички терен

Претседателот Вучиќ, во обраќањето на актуелната состојба на глобалните работи, ја нагласи распространетоста на бројните геополитички жаришта. Тој изрази загриженост дека големите светски сили имаат тенденција да усвојат одвоен став кон овие кризи, навидум рамнодушен сè додека тие остануваат ограничени во далечни региони.

Вучиќ посочи дека правдата е во силата, а тој што е посилен секогаш ги толчи послабите.

Лицемерие и меѓународни односи

Вучиќ го истакна преовладувачкото лицемерие во меѓународната политика, истакнувајќи го селективното спроведување на меѓународните договори. Додека одредени прекршувања се брзо осудени, други се занемаруваат, особено кога се извршени од моќни нации.

И покрај предизвиците, Вучиќ ја истакна важноста од почитување на меѓународното право, особено за помалите нации како Србија. Тој изрази жалење за нееднаквата динамика на моќ која често ги фаворизира поголемите нации, што доведува до дополнителна нестабилност на глобалната сцена.

Повик за акција

Завршувајќи ги своите забелешки, претседателот Вучиќ ги повика помалите нации да останат цврсти во почитувањето на меѓународните норми и прописи. Тој предупреди да не се подлегнуваме на наративите што ги пропагираат поголемите сили, нагласувајќи ја неопходноста од единство во одбраната на принципите на меѓународното право.