Предметот е во фаза на завршни зборови. На ова рочиште свои завршни зборови предвидено е да дадат обвинетите Спиро Ристоски, Миле Јанакиевски и Владимир Атанасов.

Обвинетиот Трајко Велјановски, во своите завршни зборови истакна дека на 27 април 2017 година бил посветен во завршување на конститутивната седница. Додека, пак, обвинителката Вилма Рускоска, во своите завршни зборови истакна дека целната на Велјановски, била да се спречи изборот на претседател на Собранието.

Судењето за овој предмето го води судијата Илија Трпков.