Американската регулаторна управа за комуникации ја одзеде дозволата за работа на „чајна Телеком“ во САД поради загриженост за националната безбедност. Одлуката на американската Федерална комисија за комуникации значи дека „Чајна Телеком“ сега мора да ги прекине американските услуги во рок од 60 дена.

Таа најголема кинеска телекомуникациска компанија има лиценца да обезбедува телекомуникациски услуги во САД речиси 20 години.

Последната информација нагло ја симна вредноста на акциите на кинеските технолошки компании на американските берзи, но и во Хонг Конг. ФКК утврдиле дека Чајна Телеком е „предмет на експлоатација, влијание и контрола од страна на кинеската влада и веројатно ќе биде принуден да ги исполни барањата на кинеската влада без доволно правни процедури кои подлежат на независен судски надзор“.