Уште пред да биде погребан Видоје Ристовиќ, имаше полемики околу тоа кој ќе го наследи неговиот имот, вклучувајќи недвижен имот и вредни предмети како слики и накит на кои тој бил колекционер.

Според информациите објавени во медиумите, наследно право имаат вдовицата Николина Пишек и ќерките на починатиот Матеа и Уна Софија. Така би било ако Видоје има имот, како што се мислело, но се покажало дека ништо не се чувало на негово име.

Станот во центарот на Белград, каде што престојувал со семејството, е на име на неговиот татко познат како Миша Гроф.

Со оглед на тоа дека покојниот Видоје многу време поминувал во Хрватска со Николина и неговата ќерка, се верувало дека тој поседува имот таму, но и тоа не е точно. Имотот во кој тие тројца живееле неколку години во Загреб е всушност стан каде Николина живеела кога била дете. Во тој стан се случи немил настан кој можеше да прерасне во трагедија кога дојде до истекувањето на плин и за малку ќе настрадаа водителката и нивната наследничка. После тоа решиле да купат куќа, односно вила, што го направиле пред повеќе од една година.

Како што дознаваат медиумите од извори од Хрватска, „паметната вила“ исто така е на име на Николина, но е спорна по повеќе основи. Најпрво не се знае дали е завршена реновирањето на куќата која траеше неколку месеци. Според извор на хрватски медиуми, наводно работите се уште траат, а Пишек во последно време престојува во куќа под кирија. Сепак, ова не е единствениот проблем.

Според соговорникот, покојниот Видоје и Николина не ја купиле паметната вила за готовина во целост, туку подигнале кредити од банка во Австрија. Станува збор за два кредити од по 400 илјади евра или вкупно 800 илјади евра за кои ставиле хипотеки. Имотот вредел вкупно еден ипол милион евра, што значи дека останатите 700 илјади евра ги платиле во кеш. Како сопственичка на куќата, Николина сега треба да ги враќа ратите од кредитот, кои секако се високи, а таа куќа очигледно нема да биде предмет на поделба на имотот бидејќи не била во сопственост на Видоје.