Во Македонија течат последните денови од најголемата статистика операција. Таа треба да заврши до крајот на месецот, а се спроведува по 19 години.

Во утринската програма на бТВ, Бугарија Виктор Стојанов од Фондацијата „Македонија“ откри и неофцијални бројки од пописот.

„Лично на мене ми пишаа над 1.000 лица кои на било каков начин се поврзаа со мене само за да ме известат дека се изјасниле како Бугари. Имавме и инивијатива со која сакавме да дадеме кураж, Бугарите таму да се запишат како Бугари и по неофицијална наша информација, се околу 13.000 лица кои се изјасниле како етнички Бугари, во споредба со 2002 година кога беа 1.417“, изјави Виктор Стојанов од Фондацијата „Македонија“ за БТВ.