Во соопштението на Обвинителството се наведува дека денешната акција, која е продолжение на операцијата започната кон средината на годинава, е спроведена во општините Пеќ, Исток, Урошевац, Липљан, Приштина, Клокот, Вучитрн и Подујево.

Според Обвинителството, 12 од уапсените се официјални лица со различни позиции во општините и подрачните единици на Агенцијата за развој на земјоделството и на Агенцијата за приватизација.

Останатите 19 лица се интервјуирани во својство на корисници на субвенции. Тие се од различни општини во Косово и се сомничат дека извршиле измами со субвенциите.

Приведените се сомничат за кривичните дела „земање поткуп“, „злоупотреба на службената должност и авторитет“, „давање поткуп“, „измами со субвенции“ и „фалсификување документи“.

Обвинителството најави дека во законски предвидените рокови ќе поднесе барање за одредување на мерката притвор за лицата кои се уапсени во денешната акција.