Компанијата официјално објави на 1 декември дека веќе прифаќа девет криптовалути за плаќање во својата онлајн продавница, дозволувајќи им на клиентите да користат криптовалути за купување намирници, производи за хигиена и потрошен материјал за домаќинството.

Според извештајот, поддржаните криптовалути вклучуваат Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), EOS, Dai (DAI), XRP, Stellar (XLM), како и стабилни монети како Tether (USDT) и USD Coin (USDC).

За да ја активира новата услуга, Konzum соработува со локалниот процесор за криптовалути Electrocoin за да го имплементира PayCek, систем кој им овозможува на трговците да прифаќаат плаќања со криптовалути. Со оглед на високата нестабилност на цените на криптовалутите, системот PayCek им гарантира на купувачите фиксен девизен курс на почетокот на трансакцијата, обезбедувајќи доволно време за успешно извршување, се вели во соопштението.

Додека Konzum во моментов прифаќа само криптовалути онлајн, компанијата планира да ја прошири опцијата за плаќање во својот синџир супермаркети во блиска иднина. Трговецот на мало работи со повеќе од 700 продавници во Хрватска и има повеќе од 10.000 вработени.

Според членот на одборот на компанијата, Урош Калиниќ, воведувањето на крипто плаќања ја покажува посветеноста на компанијата кон глобалните трендови и иновации во малопродажниот сектор.

„Како најголем малопродажен синџир во Хрватска, кој во својата историја од речиси 65 години е континуиран лидер на внатрешниот пазар во однос на деловните резултати и технолошките достигнувања, горди сме што сме лидери во друга област која брзо се развива и формира иднина“, рече тој.