Храна која штети на срцето

Кардиоваскуларните болести остануваат најчеста причина за смртност ширум светот, а експертите предупредуваат дека начинот на исхрана игра клучна улога. Некои намирници, особено преработените и богати со шеќер и масти, значително го оптоваруваат срцето и крвните садови, додека нивната редовна консумација може да доведе до сериозни здравствени проблеми.

Преработената храна, како преработеното месо, содржи многу сол, шеќер и адитиви, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Кардиологот д-р Бимал Чајар посочува дека студиите покажуваат јасна поврзаност помеѓу високата консумација на преработени производи и сериозни кардиоваскуларни проблеми.

Пржена храна исто така штети на срцето. Д-р Чајар објаснува дека редовното јадење пржени оброци може да ја зголеми крвната тежина, да го намали „добриот“ холестерол и да предизвика дебелеење, со што се зголемува шансата за срцев удар и мозочен удар.

Слатка храна и рафинирани јаглехидрати: Скриена опасност

Слатката храна и газираните пијалоци можат постепено да го оштетат срцето. Студија од 2023 година покажала дека прекумерниот внес на шеќер доведува до дебелеење и нарушувања во метаболизмот, со што расте ризикот од срцеви заболувања.

Рафинираните јаглехидрати, како белиот леб, имаат намалена хранлива вредност и немаат влакна, витамини и минерали, што го зголемува ризикот од дијабетес и срцеви болести. Нутриционистот д-р Неети Шарма истакнува дека избегнувањето на овие производи и замена со целозрнести намирници е еден од најважните чекори за здраво срце.