Откривање на инциденти со напад на деца во Скопје

Преку вчерашните извештаи од СВР Скопје, излегоа на виделина вознемирувачки инциденти со напад на деца, што ја истакнува итната потреба од зајакнати безбедносни мерки во заедницата. Министерството за внатрешни работи обелодени две посебни инциденти каде малолетни девојчиња се соочиле со физички напади, што предизвика загриженост кај жителите и кај органите на прогонот.

Инцидент бр.1: Напад во Ѓорче Петров

На 12.03.2024 година, околу 17:00 часот, во околината на Ѓорче Петров се случил страшен инцидент. Триесет и осумгодишна скопјанка, идентификувана како Ѓ.С.Б., поднела пријава до надлежните органи во која детално го опишала физичкиот напад врз нејзината малолетна ќерка од страна на друг малолетник.

Инцидент бр. 2: Напад во трговскиот центар Гази Баба

Слично, истиот ден околу 21:00 часот се случил уште еден вознемирувачки настан, овој пат во трговски центар лоциран во месноста Гази Баба. 38-годишната С.Ј. од Скопје раскажа како нејзината малолетна ќерка била подложена на физичко насилство од непозната жена.

Одговор на органите за спроведување на законот

По овие алармантни инциденти, локалната полиција набрзина презеде мерки за расветлување и разрешување на случаите. Безбедноста и благосостојбата на децата остануваат главен приоритет, што ги натера властите да ги интензивираат напорите за обезбедување безбедна средина за сите членови на заедницата.

Извор: Makfaks