Една неодамнешна студија на британски научници покажа дека жените се поскромни во возењето и не се фалат како успеваат да возат возило и дека токму тоа им дава фокус и претпазливост што се неопходни зад воланот.

Несреќите во кои учествуваат мажи е поверојатно да бидат фатални

Сообраќајните несреќи во кои мажите се зад воланот имаат повеќе смртни случаи отколку оние во кои возеле жените, се вели во студијата на Американскиот институт за безбедност и безбедност на патиштата. 80% од фаталните несреќи се од страна на мажите, додека 27% се од страна на жените.

 

 

Жените се посмирени возачи

Минатата година, американската непрофитна фондација за безбедност во сообраќајот ја забави студијата која покажа дека мажите се поагресивни додека возат: поподложни на брзина и поризично однесување зад воланот, трубење кон другите учесници во сообраќајот, ги престигнуваат другите, поминуваат низ црвени светла итн., додека жените се посмирени.

Мажите полесно се дефокусираат

Пред четири години, Американскиот институт за осигурување и безбедност на автопати откри дека на жените додека возат е потешко да им се одземе вниманието од патот додека возат.

Мажите возат почесто под дејство на алкохол

Центарот за контрола и превенција на болести пред извесно време објави дека мажите дури двапати почесто седнуваат зад воланот под дејство на алкохол

Мажите се поневнимателни во возењето

Студија на италијански научници од пред неколку години открива дека мажите се многу порелаксирани зад воланот, во смисла дека почесто од жените ќе слушаат гласна музика, ќе грицкаат нешто или ќе пушат додека возат, а нема да ги врзуваат појасите и слично.