За да го одбранат својот работен однос, работниците на Еуроникел, секојдневно од 12:30 до 14:30 часот ќе ја блокираат релацијата Кавадарци-Градско..

Работниците бараат фабриката да продолжи да работи, без разлика на сопственоста. Претседателот на синдикатот Миле Ѓорѓиев рече дека нивната одлука се заснова на тешките услови на 800 работници.

Што е најважно, тие сакаат владата и банката доверител да ги ислушаат. Ѓорѓиев ја изрази потребата Владата да им исплати ДДВ за август за да обезбеди плати на персоналот и здравствено осигурување.

-По шестмесечен разговор меѓу синдикатот на компанијата, владините субјекти и сопственикот, не е постигната разврска. Покрај тоа, фирмата ги призна предизвиците со снабдувачот на руда и се обидува да ги реши проблемите со снабдувањето со електрична енергија за нејзината осамена печка која се поправа.

Извор: PLUSINFO