За таа цел, улицата Васко Карангелевски во Аеродром ќе биде затворена за автомобилски сообраќај вкупно 12 часа, во периодот од 8 до 20 часот. На потегот од булеварот Јане Сандански до крстосницата со улицата Владимир Комаров ќе се случуваат различни културни активности за возрасните, но и за најмладите.

– Организирањето ваков ден без автомобили може да биде одличен пример за насоката во која што се движи градот, со цел промоција на политиките за креирање одржлив сообраќаен систем, но и да даде можност граѓаните активно да се вклучат и да ги почувствуваат придобивките од хуманизацијата на урбаниот простор, наведуваат градските власти.

Оттаму посочуваат дека ваквите активности исто така одат во прилог на зацртаната цел на Град Скопје да се стекне со титулата „Зелена престолнина во Европа“.

– Таму, токму одржливата урбана мобилност е еден од дванаесетте критериуми и особено е нагласено дека градот треба да се стреми кон преполовување на употребата на автомобили со конвенционални фосилни горива до 2030 година, стои во соопштението.

Од Град Скопје велат дека деновите без автомобили се едни од главните промотори на одржливиот транспорт, а тоа е докажано низ многу примери во Европа и во светот.